Jak bardzo kaloryczne są paluszki?
Wszyscy je znamy. Często pojawiają się na naszych stołach. Bywają używane jako przekąska do piwa lub wina. Mowa oczywiście o paluszkach. Produkuje się je od dawna, ale co tak naprawdę wiemy o produkcie, który pojawia się na całym świecie?
Skąd wzięły się paluszki?
Trudno jednoznacznie określić, w którym kraju powstały paluszki. Teoretycznie pierwszą firmą w Europie, która rozpoczęła masową produkcję słonych paluszków było przedsiębiorstwo Bahlsena. Równocześnie podaje się jednak, że receptura została przywieziona przez założyciela Klausa Bahlsena w połowie lat 30. ze Stanów Zjednoczonych.
Od tego czasu przekąska ta cieszy się nieustannie dużym zainteresowaniem ludzi na całym świecie.
Jaki jest skład paluszków?
Paluszki produkuje się z mąki pszennej, cukru, tłuszczu roślinnego, wody i drożdży piekarskich. Z ciasta formuje się cienkie ruloniki, które następnie obsypuje się odpowiednimi dodatkami, kąpie w ługu sodowym, żeby na koniec upiec je w temperaturze 400 stopni Celsjusza.
Czy paluszki tuczą?
Skład oraz metoda produkcji sprawiają, że paluszki należą do jednych z najbardziej kalorycznych przekąsek. W 100 gramach produktu znajduje się bowiem około 400 kcal.