Cechy węgla kamiennego – gęstość nasypowa węgla kamiennego

Węgiel kamienny to ten, którym najczęściej ogrzewamy nasze domy. Na rynku dostępne są zazwyczaj polskie węgle ze śląska, produkty czeskie oraz wschodnie, pochodzące z Ukrainy oraz Rosji. Zazwyczaj te ostatnie uważa się za węgiel gorszej jakości, ale często się zdarza, że są one równie dobre, co polskie. Trzeba jednak uważać przy ich wyborze. Węgiel czeski uważa się za mniej kaloryczny niż polski, ale łatwiej się on pali. Kaloryczność to tylko jeden z parametrów określających ten rodzaj paliwa. Inne cechy węgla kamiennego to m. in. zawartość popiołu, która utrudnia używanie instalacji grzewczych i zmniejsza kaloryczność.

 

Ważna jest także spiekalność, która bywa zaletą w przypadku niektórych pieców. Ważna jest także gęstość nasypowa węgla kamiennego. Jest to parametr mówiący o gęstości węgla luźno usypanego. W przypadku węgla niesortowanego będzie ona wynosić więcej, nawet 1000 kg/m3. Węgle typu orzech czy groszek mają ten parametr zazwyczaj dużo niższy. Cechy węgla kamiennego wpływają nie tylko na to, jak dobrze się on będzie spalać. Gęstość nasypowa węgla kamiennego jest tam niezbędna, by kupić odpowiednią ilość produktu.