przejdź

Jak bardzo kaloryczne są paluszki?

Maj 28, 2017 przez

Jak bardzo kaloryczne są paluszki?

Wszyscy je znamy. Często pojawiają się na naszych stołach. Bywają używane jako przekąska do piwa lub wina. Mowa oczywiście o paluszkach. Produkuje się je od dawna, ale co tak naprawdę wiemy o produkcie, który pojawia się na całym świecie?

Skąd wzięły się paluszki?

Trudno jednoznacznie określić, w którym kraju powstały paluszki. Teoretycznie pierwszą firmą w Europie, która rozpoczęła masową produkcję słonych paluszków było przedsiębiorstwo Bahlsena. Równocześnie podaje się jednak, że receptura została przywieziona przez założyciela Klausa Bahlsena w połowie lat 30. ze Stanów Zjednoczonych.

Od tego czasu przekąska ta cieszy się nieustannie dużym zainteresowaniem ludzi na całym świecie.

Jaki jest skład paluszków?

Paluszki produkuje się z mąki pszennej, cukru, tłuszczu roślinnego, wody i drożdży piekarskich. Z ciasta formuje się cienkie ruloniki, które następnie obsypuje się odpowiednimi dodatkami, kąpie w ługu sodowym, żeby na koniec upiec je w temperaturze 400 stopni Celsjusza.

Czy paluszki tuczą?

Skład oraz metoda produkcji sprawiają, że paluszki należą do jednych z najbardziej kalorycznych przekąsek. W 100 gramach produktu znajduje się bowiem około 400 kcal.

 

Podobne

Tagi